Eline Lindeboom wandelt letterlijk met God!
Eline Lindeboom wandelt letterlijk met God!

Eline Lindeboom wandelt letterlijk met God!

Geplaatst op CIP.nl

13 januari 2022 door Nienke Alblas

Eline Lindeboom wandelt letterlijk met God: “Hij wijst mij de weg”

Wandelen met God. Een term die veel christenen maar al te bekend in de oren klinkt. Eline Lindeboom bracht dit letterlijk in de praktijk toen ze in een burn-out terechtkwam. “Het lopen helpt mij om vooruit te blijven denken”, aldus de auteur van het boek Wandel gerust. Afgelopen jaar kwamen de eerste twee delen van de Verder met God-serie uit. “Ik vroeg tijdens een wandeling letterlijk en figuurlijk aan God: ‘Welke kant gaan we op?'”

Uiteindelijk leidde God Eline op het pad om wandelcoach te worden. Iets wat ze nu met veel plezier doet bij haar in de Veluwse bossen bij Nunspeet. Met individuen en groepen gaat ze op pad om mensen verder te helpen.

“Ik merkte dat ik het tempo van de maatschappij niet bij kon benen.”

Wat Eline vooral aanspreekt aan het wandelen, is het verslomen. “Je kunt even ontsnappen aan het snelle gehaaste tempo van ‘de wereld’. Ik merkte dat ik het tempo dat regelmatig van je gevraagd wordt in deze maatschappij, niet bij kon benen. Dit leidde tot een burn-out die als een klap aankwam. Ik stond in één keer compleet stil.”

Samen op weg
God speelde voor Eline een cruciale rol in het hervatten van haar weg. “Ik leerde hoe ik mijn werk kon toevertrouwen aan de Heer. Dat heeft alles met grenzen te maken. Ik moest leren nee te zeggen op de dingen die God niet van mij had gevraagd. Dat is een heel proces geweest. God heeft mij letterlijk tot stilstand gebracht en gezegd: ‘Ik wil met jou dit pad gaan, maar we moeten het wel echt samen doen.’ Het letterlijk en figuurlijk wandelen met God heeft mij ruimte gegeven om anders naar het leven te kijken. Het fysieke en het geestelijke wandelen raken elkaar op veel vlakken. God wandelt met ons samen.

Eline legt uit welke effecten het wandelen heeft op je brein: “Je ordent je gedachtes eigenlijk automatisch. Wanneer ik anderen spreek over wandelen dan vertellen ze mij ook dat ze na een uur lopen altijd weer nieuwe moed of nieuwe ideeën hebben. Er gebeurt fysiek iets. Het lopen zelf, jezelf gunnen om in rust te lopen en de natuur op te merken heeft ook een positief effect. Je ziet dingen waar je anders aan voorbij zou lopen. Ik vind het nog steeds een mysterie. Ik ben al vier jaar aan het wandelen en kan het blijven doen. Elke keer is weer anders en nieuw.”

“Maar ik was het niet die de kou in mijn leven aan het trotseren was, God maakte mij toen duidelijk dat Hij mij warm zou houden.”

Een wandeling bleef Eline specifiek bij. Dit was aan het begin van haar burn-out. In deze tijd liep ze elke dag twee rondjes. “Het was snijdend koud buiten. In deze tijd woonde ik nog in Kampen. Hier liep ik vaak hetzelfde rondje langs de IJssel. Er was bijna niets meer van mij te zien, ik had me helemaal ingepakt in lagen kleding, een jas, warme laarzen, een muts en een sjaal aan. De koude wind zorgde voor een gevoelstemperatuur van misschien wel min 14 of 15 graden. Het wandelen voelde alsof ik iets aan het trotseren was en voelde me erg stoer en dapper. Maar ik was het niet die de kou in mijn leven aan het trotseren was, God maakte mij toen duidelijk dat Hij mij warm zou houden. Hij strijdt voor ons! Juist in die kou ervoer ik ineens Gods warmte in mijn hart en Zijn nabijheid. Hij had alles onder controle.”

Lessen uit de natuur
In de wandelingen kijkt Eline goed naar de natuur en raakt ze geïnspireerd door de verandering die de bomen en andere planten of dieren doormaken door de seizoenen heen. “Dat wat je buiten ziet, komt binnen in jou tot leven. Kijk alleen al naar de bomen”, geeft Eline als inspiratie-opdracht. De boom leert haar in het bijzonder veel over het leven en wie God is. “De boom is bijvoorbeeld boven de grond net zo groot als onder de grond. Dat wat je niet ziet is net zo belangrijk voor het leven van de boom, als wat je wel ziet. De wortels zijn nodig om aan voeding te komen, stevig te staan in de stormen en om nog heel veel andere redenen.”

“Recent leerde ik iets over bomen en dat raakte mij. Iedere boom groeit op zijn eigen manier. De één gaat heel diep, de ander vertakt heel snel, de volgende boom wortelt meer in de breedte. Daar zitten heel veel verschillen in. Zo is dat bij mensen ook: wij wortelen op verschillende manieren en op ons eigen tempo. Toch heeft iedere boom dezelfde potentie om meters de grond in te gaan, dat is gelijk aan elkaar. Als de bodem goed is en er is genoeg zuurstof en ruimte, dan kan iedere boom bijna 10 meter diep wortelen. Dat vind ik echt fantastisch en heel fascinerend dat God ons dit laat zien in de natuur. Ook wij hebben de potentie om te groeien. God heeft die groei in ons gelegd. Hiervoor moeten we van Gods Woord houden, het in ons opnemen en wortelen in Hem. Dan zullen we diepe wortels in goede grond hebben, waardoor we steviger zullen staan in de stormen van ons leven.”
“God heeft groei in ons gelegd.”

Eline let niet alleen op de seizoenen, maar ook op haar zintuigen. Per wandeling richt ze zich meer op wat ze ziet, proeft, ruikt, voelt of hoort. “Tijdens een wandeling waarop ik me meer wilde richten op het horen, werd mijn oor getrokken door het geluid van de vogels. De rest van die wandeling ben ik bewust gaan luisteren naar alle vogelgeluiden. God herinnerde me aan de Bijbeltekst waarin Jezus zegt: ‘Kijk naar de vogels. Ze zaaien niet en ze maaien niet. De hemelse Vader zorgt voor hen.’ Als je kijkt naar hoe je door het leven geleefd kan worden en alle zorgen van de wereld op je af kunnen komen, dan is het moeilijk om je in een vogel in te leven. Toch zegt God wel dat het zo is. Dat we zo zorgeloos mogen leven. Het is een opdracht. Zorgeloos leven uit de hand van God is een keuze die we kunnen maken.”

Maar wat als je niet weet waar je moet beginnen met wandelen? “Het kan heel goed helpen om met een groepje te gaan wandelen. Toch is alleen wandelen met God ook zó waardevol om te doen. Kijk in je wandelingen vooral naar wat je nodig hebt. Ga een stuk lopen en kijk wat er in je op komt. Misschien lijkt het de eerste keren of de eerste paar minuten en kilometers niet zo veel, maar God zal jouw tijd gebruiken en de ruimte innemen die jij beschikbaar stelt.”

De serie Verder met God helpt je op weg te gaan en te wandelen in geloof. In de boekjes vind je verschillende opdrachten en voorbeelden, waardoor je bewust zal worden van Gods stem en hoe Hij tot je spreekt door je zintuigen en de natuur. Koop Wandel gerust en Wijs mij Uw weg bij de plaatselijke boekhandel of bestel de boekjes online. De boekjes hebben een fijn formaat, je steekt ze zo in je jaszak. Het bijbehorende schetsboek en schrijfboek in pocketformaat zijn een prachtige aanvulling om met woord en beeld je persoonlijke reis te verwerken en vast te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *