Kintsugi
Gelijmd
Onlangs ging één van onze zonen naar Japan met zijn vriend. Prachtige foto’s kregen we te zien van de schoonheid van het land, de cultuur en natuur met o.a. Kyoto en Tokyo.
Voor iedereen had hij een presentje meegenomen. Als moeder werd ik verwend met een prachtig porseleinen kopje met bloemdecoratie. Superlief natuurlijk. Op de vraag wanneer ik eindelijk m’n kopje ging gebruiken haastte ik me uiteraard om er koffie uit te drinken.
Wel heel ondankbaar om er niets mee te doen… 😉Helaas was het geluk maar kortstondig en kwam op een morgen het kopje gebroken uit de afwasmachine. Tja, daar was ik diep in mijn hart al bang voor geweest. Hè, was ik nu maar duidelijker geweest. Dit is echt een sierkopje. Te kwetsbaar voor gebruik. Heel jammer dat het nu zo moet aflopen met het mooie aandenken aan Japan.
Gelukkig kon onze zoon erom grijnzen en reageerde hij nogal nuchter.
Hij wees me op een techniek en toevallig ook nog een oude Japanse techniek.
Hee, dat was een mogelijkheid om mijn teleurstelling om te zetten in iets moois. Ik raapte de scherven bij elkaar en zocht het woord op.
‘Kintsugi, lees ik, is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.’
Aha, zo kun je het ook bekijken. Ik ben blij. Het kopje krijgt op deze manier nog meer waarde voor me.
Waardevol
De beschadigingen, butsen en scheuren in het kopje zijn te vergelijken met het leven. Hoe blij ben ik dat ik juist met goudlijm dit kopje weer waarde geef. Het achteloos weggooien kan ik niet. Juist dit kopje, uit een goed hart gegeven… gekregen van m’n lieve zoon, koester ik.
Sporen van gebruik, breuk en herstel geven op deze manier schoonheid aan een voorwerp. Ook al ervaren we dit waarschijnlijk heel anders, we kunnen op deze manier ook kijken naar het ouder worden. Het is een manier van kijken en omgaan met de vergankelijkheid van het leven. Het hoort bij het leven.
Zo zijn de rimpels en littekens die we oplopen tijdens ons leven net zomin een reden om jezelf of elkaar af te danken. Vertellen de jaren niet hoeveel wijsheid we op hebben gedaan? Over de moeite die we hebben gehad en gedaan en het leed dat we hebben meegemaakt?
Jonge mensen worden vaak bewonderd om hun kracht, oude mensen om hun wijsheid.
“De grijsheid is een sierlijke kroon”, staat in het Spreukenboek.
Het doet me denken aan een frase in het lied ‘Anthem’ van Leonard Cohen: “In alles zit een barst, een barst… Dat is hoe het licht binnenkomt… ”
Met het lijmen van de stukken zoek je de verbinding weer tussen de scherven en vul je de barsten op met iets heel moois. De goudlijm vult de ruimte op tussen de scherven en maakt de verbinding. Symbolisch voor het leven, waarin de verbinding en heling weer tot stand zal moeten komen na een breuk of verwijdering of bij iets wat kapot is. Soms gaat dat heel snel, maar vaker heeft het tijd nodig. Soms heel veel tijd. En misschien gebeurt het wel nooit…
Ik denk aan mensen die onderdrukt worden en maar moeilijk los kunnen komen van hun belagers.
Maar ook aan mensen die eenzaam zijn en veel verloren zijn.
Wat is het belangrijk dat wij hen steunen, niet wegkijken, maar meeleven en als we kunnen bidden voor hen.
‘Hij heelt de gebrokenen van hart. Hij geeft mensen weer hoop en neemt hun pijn weg.’ (Psalm 147)
En wij, wij mogen Lichtdragers zijn. Hij zet ons in als helpers.
Ben jij een helper en als je hulp nodig hebt laat je het weten?
De dagen worden korter, de scholen gaan weer open. Het nieuwe seizoen start weer. Hopelijk ben je lekker uitgerust en heb je weer zin in om te beginnen. Ik wens je plezier, inspiratie, moed, lef en zegen voor het komende jaar toe.
Geschreven door Joke Kortenoeven, Praktijk Adieu, Rotterdam