Een winterdip
Een winterdip

Een winterdip

In deze tijd van het jaar worden de dagen korter. Het weer verandert. De zon zien we minder. De natuur maakt zich op voor een rustperiode. In het kerkelijk leven zien we in deze periode het tegenovergestelde gebeuren. Het is de tijd waarin alles weer opstart, catechese, gespreksgroepen, cursussen etc.

Wat zegt de Bijbel over een winterdip?

De Bijbel zegt niets over een winterdip, maar er zijn genoeg teksten te vinden over thema`s die eraan raken, bijv. somberheid. In deze blog wil ik je een handvat geven waar je mee aan de slag kunt als je last hebt van een winterdip. Ik moet denken aan Mattheüs 11: 28 en 29, waar Jezus zegt: “Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven, neemt Mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en gij zult rust vinden voor uw zielen.”

In deze periode krijg je over het algemeen minder zonlicht, je kunt daar somber van worden. Alles voelt zwaar en kost extra energie. Doordat je somber bent, ben je minder geneigd om iets te ondernemen, je past mogelijk wat minder goed op jezelf. Je beweegt minder, eet minder gezonde dingen, je dag-nachtritme kan verstoord raken etc. Maar juist als je een winterdip hebt, zijn deze dingen belangrijk.

‘Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven’ (Matt. 11:28). Degenen tegen wie Jezus spreekt in dit gedeelte, zijn de mensen die gebukt gaan onder de last van de regels en wetten, die de Schriftgeleerden en farizeeën het volk opleggen. Vermoeid en belast moet je hier niet uitleggen als de last van zonde die we gedaan hebben (zoals de meeste kerkvaders dachten), Je moet het op deze plek ook niet uitleggen als gebukt gaan en last ervaren door ziekte of zorg; maar belast zijn en gebukt gaan onder godsdienstige en andere voorschriften, die het volk worden opgelegd door de religieuze Joodse leiders (Mat.23:4) en die een zware last op de schouders van de mensen zijn. Je kunt immers nooit aan al die regels en voorschriften voldoen.

Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven; De zin is nog niet afgelopen.. er staat een punt/komma.. Ik zal u rust geven wanneer je MIJN juk op je neemt.

Een juk, zoals je misschien wel weet is een houten balk, met een bepaalde pasvorm, die op de schouder wordt gedragen om een last te dragen. Maar dat bedoeld Jezus hier niet.

In het Jodendom was het juk een bekend beeld voor de Thora (dat zijn de eerste vijf boeken van de Bijbel) ‘het juk opnemen’ betekende dan: bij een rabbijn in de leer gaan. Geen Joodse leraar heeft ooit gezegd ‘Neemt mijn juk op u’. Dat is nu precies wat Jezus wel zegt, met andere woorden: Neem Mijn leer op u, ‘leer van Mij’. Hij stelt zichzelf als de Wijsheid van God in de plaats van de Thora (vgl. vs.27-28). Zoals voor de Joden de Thora de volle openbaring van God voor de mensen bevat, zo is Jezus dat nu (vgl. vs.27). Hoe wil Jezus ons rust geven?? Door Hem als voorbeeld te nemen!

Een manier om zelf je winterdip bestrijden?

Trek kleding en wandelschoenen aan waar je je prettig in voelt. Neem een rugtasje met een lekkere gezonde lunch mee. Schrijf een Bijbeltekst op papier, Matt.11:28-29 is een mooie om een eerste keer mee op pad te gaan. Wandelend kun je bidden, met God in gesprek zijn. Stille periodes inlassen, waarin je God ruimte geeft antwoorden te geven op jouw vragen. Denk na over hoe je Jezus kunt volgen , wat vraagt Hij van jou? Kun je deze winterdip misschien ombuigen tot een periode van bewust meer bezig te zijn met God? Gezond eten en drinken, voldoende nachtrust, tijd buiten doorbrengen en daarnaast weten dat Jezus wil dat we niet gebukt gaan onder allerlei lasten, maar dat we vrij zijn, doordat we Hem volgen!

Dit is nu het rijke van pastoraat; de combinatie van psychologie, theologie en hoe kunnen we dat praktisch toepassen in ons leven. Ook bij de `winterdip` kun je de Bijbel als hulpbron gebruiken!

Geschreven door Anette van der Wijk www.pastoraateluzai.nl

( Ik heb gebruik gemaakt van de studiebijbel online.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *