Hoe dromen kan helpen Gods weg te vinden
Hoe dromen kan helpen Gods weg te vinden

Hoe dromen kan helpen Gods weg te vinden

“Nou, dat klinkt zweverig” zou ik zelf denken bij zo’n titel. Dromen, een beetje voor je uit staren en fantaseren, dat doen toch alleen dagdromers die luchtkastelen bouwen? Toch ben ik aan het ontdekken op welke manier dromen, heel nuchter en met beide benen op de grond, richting kan geven in een zoektocht naar Gods weg. Misschien werkt het ook voor jou.

Dromen

Met dromen bedoel ik ‘gewoon’ alvast vóór je zien wat je graag zou willen. Het visualiseren van plannen. Soms voel je die plannen als vage verlangens. Of ze bestaan uit een veelheid aan creatieve ideeën. Of je hebt best iets concreets voor ogen, maar toch laat je het niet echt toe in je gedachten. Duw je het een beetje weg. Je voelt je verantwoordelijk voor zoveel andere dingen…
Tegelijk weet je dat je wel graag wilt leven tot Gods eer; zoals Hij je heeft bedoeld. Je herkent het verlangen om samen met Hem je weg te gaan. Je gelooft dat Hij betrokken is op jouw leven.
Ik denk dat als je je bewust wordt van je dromen, dat een sleutel kan zijn. De dingen waar jij van houdt, dat heeft te maken met hoe jij bent gemaakt. 

Richtingaanwijzers onderweg

Heb je een droom? Of zoek je naar Gods leiding over een plan(netje)? Of wil je ontdekken hoe je meer kan doen van dat waar je zo van houdt? Zijn er steeds dingen die je er van weerhouden en wil je ontdekken hoe je daar mee om kan gaan? Misschien helpt ook jou een wandeling op de volgende paden*: het pad van de dromer, de criticus, de realist en Gods weg. (Je kunt dit in gedachten doen of ze letterlijk lopen als je er een heerlijke wandeling bij maakt. Je zult merken dat wandelen in de natuur inspireert.)

Geen wolkje aan de lucht

Het eerste pad is het pad waar er geen wolkje aan de lucht is. Hier mag je onbeperkt dromen. Zie je plan, je idee of dat waar je blij van wordt, zo mooi mogelijk voor je. Je kunt jezelf vragen stellen zoals: “Waar ben je? Met wie? Wat ben je aan het doen? Hoe ziet dat er uit? Hoe kijk je daar bij? Hoe voel je je?”
Ondertussen hoor je misschien al tegenwerpingen. Die mag je nog even laten liggen, die komen straks aan de beurt…
Heb je het jezelf al helemaal voorgesteld? Je zou nu als je echt aan het wandelen bent, in de natuur een beeld kunnen zoeken dat past bij deze droom. Als herinnering aan hoe het voelt als je het voor elkaar zou krijgen.

De hindernissen

Het volgende pad is het pad van de criticus. Nu mag je aandacht geven aan de tegenwerpingen. Schrijf ze maar op: wat zijn de gedachten die je tegenhouden? De praktische belemmeringen? Welke dingen moet je overwinnen om een stapje richting je droom te doen? Hoe zien jouw leeuwen en beren er uit? Welke hindernissen liggen er voor je?
Als je dit op een rijtje hebt, kun je de afslag nemen naar het volgende pad.

Het eerste stapje

Dit pad is het pad van de realist. Hier kun je met frisse blik naar de tegenwerpingen die je hebt opgeschreven, kijken. Met welke opmerking heeft de criticus een punt? Waar heeft ie gelijk? Hoe kun je daar iets aan doen? Wat heb je nodig? Wie kan je helpen? Wat moet er veranderen, hoe?
Het zou mooi zijn als je op dit pad een eerste concrete stap richting je droom kunt bedenken en afspreken met jezelf.

Gods weg

De eerste stap en alle andere die mogen volgen, hoef je niet alleen te doen. Je mag geloven dat God met je mee gaat en Hem vragen om hulp. Hoe kijkt God naar je droom en naar je tegenwerpingen en naar je oplossingen? Je kunt hier eerlijk reflecteren of je verlangens overeenkomen met Zijn richtlijnen. Ook kun je jezelf afvragen of je gedachten dichtbij Gods gedachten over jou liggen, of dat je zo heel anders naar jezelf kijkt dan dat Hij naar je kijkt. Dat je jezelf teveel veroordeelt bijvoorbeeld. Of minder waard vind. Of te verantwoordelijk voor dingen waar je niet verantwoordelijk voor bent.
Al dit soort overwegingen kun je (al wandelend) met Hem overleggen, praat maar met Hem als met een vriend. Hij houdt van wandelen, loop maar met Hem mee…

Deze paden kun je in je eentje lopen, maar als je vastloopt, schroom dan niet iemand te vragen die een stukje met je mee oploopt. Kijk bijvoorbeeld voor pastorale hulp bij jou in de buurt op: www.pastorale-hulpverlening.nl/waar/


Geschreven door Mirjam Mulder, www.wandelpastoraatmirjam.nl

 

*naar het Disney-model (www.mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/85379-de-walt-disney-strategie.html) en de vloermodellen van www.hermineke.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *